Een nieuwe kijk op ouder worden

Met een beetje geluk worden we allemaal ouder. Elke dag weer. Bij UP! hebben we het erover. Samen met leeftijdsgenoten praten we over zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. Elk gesprek heeft een ander thema: hoop, angst, vriendschap, familie, verlangen; het kan van alles zijn. Sinds de coronapandemie spreken we elkaar ook telefonisch. Luister hier hoe dat gaat!

Een gespreksleider van UP! begeleidt het gesprek. Hij of zij heet iedereen welkom en introduceert het thema. Onderstaand gesprek gaat over afscheid. Dit keer doen vijf deelnemers mee. Ze vertellen ervaringen en bieden een luisterend oor. De gespreksleider stelt af en toe een vraag en luistert mee.

Een deelnemer vertelt dat ze afscheid heeft moeten nemen van vier zusjes, twee broers en haar ouders. “Ik praat soms gewoon hardop tegen ze, vooral tegen mijn zusjes. Zo van: ‘waar zitten jullie nu? Jullie zitten lekker bij elkaar en ik ben er nog.’ Soms voel ik dat ze mij ook helpen.”

Diezelfde ervaring heeft een andere deelnemer ook. Zij verloor 15 jaar geleden haar man. “Maar ik kan nog steeds aan hem vragen ‘wat moet ik nou doen?’ en meestal zegt hij ‘zorg er eerst voor dat je rustig wordt en denk dan pas na over wat je gaat doen’. Dat innerlijke deel vind ik heel troostend.”

Een ander vertelt dat hij niet het type is voor afscheid nemen. “Door afscheid te nemen geef je de overledene geen vrije en makkelijke reis. Als iemand weg moet, moet je zijn weg niet versperren.” Een deelnemer vult aan: “Eén van mijn dochters zei bij het afscheid van mijn man: ‘we moeten het hem ook gunnen’ en dat vond ik zo mooi. Dat geeft voor jezelf ook een troost.”  

Maar bestaat afscheid eigenlijk wel? “Het lijkt me heel spannend om dood te gaan, maar ik bereid me er wel op voor”, vertelt een deelnemer. “Het enige wat we zeker weten is dat we doodgaan. Leef voluit, want wat kan je gebeuren?”

Luister hier naar het volledige fragment:

Wilt u ook een keer meedoen aan een gesprek? Dat kan altijd. Deelname is gratis, u betaalt alleen de gebruikelijke telefoonkosten (van uw telefoonmaatschappij). Meedoen kan met elk type telefoon.

Kijk op www.upinnederland.nl/aandelijn of bel met UP! via 06 17 17 62 82.

Blijf UP de hoogte!

Contact

Interesse in een samenwerking?
We staan voor je klaar.

06 83 83 24 21