In twee rondes werksessies heb je de keuze om kennis op te doen van effectieve, bewezen initiatieven. De rode draad van de sessies is actie: zoek de samenwerking op, want door samen te werken staan we sterker en kunnen we meer doen voor ouderen die het nodig hebben. Blader hier door de verschillende werksessies.

Meld je hier aan: registratiehoedan.nl. Doe het meteen even, want vol=vol

13:00-14:15

De Luisterlijn

Aandacht is onmisbaar in de samenleving en is bovendien een aanvulling op formele zorg en welzijn. Veel mensen voelen zich alleen of zijn eenzaam. Vanwege het ontbreken van een netwerk bellen, chatten of mailen veel mensen met de Luisterlijn. Dit kan anoniem, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. De Luisterlijn deelt graag haar kennis over gesprekstechnieken en vertelt hoe zij een bijdrage levert in het signaleren van eenzaamheid en het bevorderen van zelfredzaamheid.

werksessie
13:00-14:15

1330 - Oud Geleerd Jong Gedaan

1330 is een spel dat generaties verbind door middel van gesprekken. Voor jong en oud biedt 1330 een gesprek met inhoud. In het spel is er ruimte voor het delen van persoonlijke verhalen én wetenschappelijke bevindingen en feitjes. Oud Geleerd Jong Gedaan vertelt tussen de rondes door graag meer over de methodiek.

werksessie
13:00-14:15

SamenKracht

Gezien worden, je erkend voelen en iets kunnen betekenen voor een ander, dat is de essentie van SamenKracht. Aan de hand van zelf gekozen thema’s over de kwaliteit van leven – zoals sociale contacten, lichaam en geest, materiële situatie, waarden en inspiratie – geven ouderen in ‘ateliers’ antwoorden op vragen op gebied van meedoen en ertoe doen. Zo raak je geïnspireerd over prettig en waardig oud worden in deze tijd.

werksessie
13:00-14:15

Met je hart

Met je hart organiseert ontmoetingen voor ouderen die te kampen hebben met gevoelens van eenzaamheid. Dit zijn waardevolle én terugkerende ontmoetingen - georganiseerd in restaurants – die ouderen de gelegenheid geven om met anderen uit de eigen buurt in contact te komen én te blijven.Iedereen kan op zijn of haar eigen manier of met zijn of haar eigen talent van betekenis zijn voor een ander bij Met je hart… In welke rol ga jij dit doen?

werksessie
13:00-14:15

Dag!enDoen!

Doe actief mee in deze workshop en ervaar hoe ouderen ‘meedoen’ in de gemeente Olst-Wijhe. Een dagelijkse digitale activiteitenagenda, een "meedoener" en een flexibel vervoerssysteem zijn de ingrediënten voor succes. Het project is in iedere gemeente in te passen waarbij het gebruik maakt van alles wat er al is. Benieuwd? Doe!Mee!

werksessie
13:00-14:15

Resto VanHarte Tilburg

Resto Tilburg brengt in buurtrestaurants mensen uit alle lagen van de bevolking bij elkaar om samen te bouwen aan een hechte gemeenschap en betere buurt. Leer van de ervaring van Resto-manager Manita Rovers. Ze vertelt over succesfactoren bij buurtgericht werken en het belang van samenwerking met de gemeente.

werksessie
13:00-14:15

Hoe betrek je ondernemers in eenzaamheid

Ouderen doen boodschappen, gaan naar de bank, reizen, doen aan beweging en gaan naar musea. Heel veel bedrijven en organisaties komen in contact met ouderen en dus ook met eenzame ouderen. Ondernemers kunnen mogelijk wat doen tegen eenzaamheid; ook omdat zij baat hebben bij tevreden klanten. Daag ondernemers uit zich in te zetten tegen eenzaamheid. Ga naar ze toe, maak contact en overtuig ze.

werksessie
13:00-14:15

3D ontwerpen en printen voor 65 plus

Leren ontwerpen en printen in 3d is een programma dat MU Eindhoven heeft ontwikkeld voor nieuwsgierige 65-plussers. De cursus is een succes. Maar MU denkt verder. Wat kun je meer met 3D ontwerpen? Zijn er mooie toepassingen te bedenken in de wereld van zorg, welzijn en cultuur? Toepassingen die helpen om eenzaamheid aan te pakken? Wees creatief en denk mee met MU!

13:00-15:30

Gezond Natuur Wandelen

Buiten zijn is altijd fijn. Een goed gesprek gaat vaak beter als je iets doet. Dus is Gezond Natuur Wandelen wandelingen gaan organiseren, met onderweg een praatje met je nieuwe kennissen en weetjes over de natuur. Wil je het ook eens meemaken? Dat kan. Tijdens deze sessie ga je samen de deur uit.

werksessie
14:15-15:30

Golden Sports

Sporten met ouderen in de buitenlucht, dat kan overal. Door samen te sporten ontmoeten buurtgenoten elkaar. Initiatiefnemer Leonie Everts vertelt hoe je de Golden Sports aanpak in jouw regio kan inzetten en het goede nieuws: een kant & klaar subsidieformat wordt meegeleverd.

werksessie
14:15-15:30

Sociaal Vitaal

Sociaal Vitaal brengt mensen in beweging en richt zich vooral op ouderen met weinig opleiding en een migrantenachtergrond, in heel Nederland. Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het versterkt ook je geest en biedt vaak gezelligheid en nieuwe vriendschappen. Wil je Sociaal Vitaal ook in jouw gemeente of wijk? Sociaal Vitaal vertelt hoe dat in zijn werk kan gaan.

werksessie
14:15-15:30

Thuisafgehaald

Thuisafgehaald laat buurtgenoten elkaar ontmoeten door het delen van eten. Op dit moment zijn er 11.500 thuiskoks aangesloten en worden er via Thuisafgehaald per jaar ruim 50.000 maaltijden gedeeld. Thuisafgehaald haalt nu prachtige resultaten samen met 11 gemeenten en wil graag onderzoeken of daar in andere gemeenten ook ruimte voor en vraag naar is en zo ja, hoe dit samen kan worden ingevuld.

werksessie
14:15-15:30

Signaalpunt tegen Eenzaamheid

De postbode, de notaris, de supermarktmedewerker, de apotheker. Vrijwel dagelijks zien ze ouderen die diep eenzaam zijn. Wat moet je doen? Je bent niet in staat om zelf al die ouderen hulp te bieden, om ze minder eenzaam te maken. Veel gemeenten starten daarom met een Signaalpunt tegen Eenzaamheid. Gert-Paul van ’t Hoff vertelt graag hoe het Signaalpunt werkt.

werksessie
14:15-15:30

Naoberzorg

Je wilt graag het verschil maken in het leven van eenzame ouderen, je hebt een goed idee en je wilt samen met anderen in je buurt aan de slag? Klop dan eens aan bij Naoberzorg Nederland, ze helpen je graag op weg. Ze beschikken over deskundige mensen die ervaring hebben met het opzetten van dergelijke projecten, procesbegeleiding, coaching en ondersteunen van burgerinitiatieven.

werksessie
14:15-15:30

Vier Het Leven

Samen het leven vieren in de bioscoop, bij die prachtige tentoonstelling of dat concert waar je zo graag nog eens heen wilde. De mensen van Vier Het Leven halen je op, brengen je thuis en maken er een echt feest van.

werksessie
14:15-15:30

Eindhoven in Contact: leren omgaan met eenzaamheid

Hoe leert Eindhoven omgaan met gevoelens van eenzaamheid? Dat is de missie waar Eindhoven in Contact gestalte aan geeft. Tom van Campen is initiatiefnemer en schetst een bevlogen beeld van het opzetten van een lokale coalitie en samenwerken in een dynamische stad.

werksessie
13:00-14:15

Alles voor Mekaar

Wie wil er nou niet wonen in een buurt waar mensen naar elkaar omkijken? Alles voor Mekaar heeft de ambitie ervoor te zorgen dat kwetsbare ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Welke wijk volgt? Ben je als welzijns- of zorgorganisatie of gemeente op zoek naar buurtgerichte activiteiten die echt werken? Dan ben je hier aan het goede adres.

werksessie
14:15-15:30

Huisbezoeken bij 75-plussers

De gemeente Rotterdam is in 2015 gestart met het programma Voor mekaar, gericht op het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Een belangrijk onderdeel van dit programma is het bezoeken van alle 75-plussers, met inzet van vrijwilligers. Projectmanager Karel Haga zal vanuit de gemeente Rotterdam ingaan op de kansen, organisatie, successen én valkuilen van deze aanpak.

werksessie