Een nieuwe kijk op ouder worden


Alet Klarenbeek – initiatiefnemer van UP! – heeft een voorliefde voor ouder worden en oudere generaties. In een tweewekelijkse blog deelt Alet haar gedachtes en gesprekken, met wie ze zoal tegenkomt.


“Je moet door hè”
Die zin hoor ik bijna dagelijks, bij In je Uppie, bij de bakker of op tv.
Doorgaan, daar gaat het om. Ondanks corona, je gevorderde leeftijd, tegenvallers in het leven.
Om door te gaan, moet je soms al je moed bijeenrapen.

Dit jaar bestaat het Jo Visser fonds 100 jaar en UP! bedacht iets om dat te vieren. 

Jo Visser was – ondanks haar zwakke gezondheid – een vrouw met een groot hart. Ze schreef brieven naar langdurig zieke mensen. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar in haar tijd werd je gewoon naar huis gestuurd als je een ernstige diagnose kreeg. In het ziekenhuis was geen plaats, je moest je maar zien te redden. 

Samen met Radio 1 journalisten Roos Oosterbaan en Leonie van Noort verzamelen we – als een Jo Visser van deze tijd – 10 bemoedigende verhalen over moed om door te gaan, als het leven tegenzit. Verteller Jetty Mathurin verbindt liefdevol de verschillende verhaallijnen. 

Doorgaan. Hoe ging het toen en hoe is het nu? Al luisterend hoor je hoe vrouwen emanciperen, mannen uit de kast komen en familie de bron van je leven is, tegen wil en dank. Het is een feest van herkenning en moed.
De verhalen van Mieke, Sjef en Coby zijn zonder meer indrukwekkend, maar luisterend naar Aad, hield ik mijn adem in. Luister hier naar zijn verhaal.

TOEN & NU is een ode aan de mensen die doorgaan.
Niet omdat het moet, maar zoals het kan.


Alet Klarenbeek adviseert overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties op het gebied van (ouderen)communicatie en eenzaamheid. Met UP! – een landelijke beweging rondom ouder worden – presenteert ze al jaren spraakmakende programma’s en uitverkochte talkshows rond zingevingsvraagstukken, o.a. in De Rode Hoed in Amsterdam. 

Alet heeft een voorliefde voor ouder worden en oudere generaties. Wat doet het met je als je toekomst steeds korter wordt? Wat gebeurt er met je persoonlijkheid als je gezondheid afneemt? Goed doodgaan, hoe doe je dat? Hoe ga je om met het vele afscheid dat bij ouder worden hoort? Dat zijn vragen die haar bezig houden. Monter gaat ze op zoek naar de antwoorden.   

Ze ontmoet veel uiteenlopende ouderen. Jonge en stokoude types, vitaal of met een mindere gezondheid. Ondernemende tachtigers en op de bank zittende zeventigers, allemaal min of meer genietend van de oude dag. En wat haar steeds weer opvalt: diegene met de stralende ogen en een behoorlijke portie nieuwsgierigheid genieten het meest. Zij groeien. Elke dag weer. Tot de laatste snik.

Blijf UP de hoogte!

Contact

Interesse in een samenwerking?
We staan voor je klaar.

06 83 83 24 21