Een nieuwe kijk op ouder worden

Sherida Biswane is coördinator bij Café Positief Gezond van de GGD Haaglanden en stuurt de UP!-groepsgesprekken in Delft aan. In dit interview deelt ze haar ervaringen en de impact die deze gesprekken hebben op de wijkbewoners.

Hoe ben jij in aanraking gekomen met UP!?
“Als coördinator van Café Positief Gezond verbind, informeer en ondersteun ik mensen in de wijk. Tijdens een bijeenkomst hoorde ik Alet van UP! spreken. Zij legde bevlogen en theoretisch onderbouwd uit waarom het zo belangrijk voor ouderen is om samen te komen en in de eigen taal verhalen te delen. Haar uitleg raakte me direct, en ik kon me goed vinden in haar visie en de UP!-methodiek.”

Waarom past de UP!-methodiek zo goed bij Café Positief Gezond?
“Onze doelgroep bestaat voornamelijk uit mensen met een migratieachtergrond. Er zijn ook Nederlandse senioren, maar het merendeel komt uit Iran, Afghanistan, Somalië of een Afrikaans land. Voor migrantenouderen is het belangrijk om met elkaar gesprekken in de eigen taal te voeren, omdat veel van hen de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Vooral als iets hen aan het hart gaat, willen ze dat in hun eigen taal kunnen delen. Door de gedeelde culturele achtergrond begrijpen deelnemers elkaar vaak zonder dat alles benoemd hoeft te worden. Hierdoor groeit het vertrouwen, en komen er gaandeweg steeds meer onderwerpen op tafel.”

Hoe ervaren de deelnemers de gesprekken?
“De deelnemers zijn ontzettend enthousiast. Ze willen het liefst elke week samenkomen in plaats van eens in de twee weken. Het mooie is dat ze nu eindelijk de kans krijgen om te praten over onderwerpen die hen al langer bezighouden, maar waar ze nooit met anderen over hebben durven praten. Het is soms best een uitdaging voor de gespreksleiders om de gesprekken in goede banen te leiden, omdat de deelnemers zo enthousiast zijn. Het kan lastig zijn om het gesprek gericht te houden op het thema, maar dat enthousiasme is prachtig om te zien. Twee groepen, de Somalische en de Farsi-groep, zijn meteen goed van start gegaan, en de derde groep is nu aan het opstarten.”

Hoe is de werving van gespreksleiders verlopen?
“De werving van gespreksleiders was in het begin een uitdaging. Veel mensen twijfelden of ze het wel konden, omdat het voor hen onbekend terrein was. Maar gelukkig was die twijfel snel weg, en de gespreksleiders vinden het nu heel leuk. Ze groeien stap voor stap in hun rol, en je ziet echt dat ze zich ook als persoon ontwikkelen. Hun werk wordt steeds meer gerespecteerd, wat erg mooi is om te zien.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“De samenwerking met UP! is uitstekend. Ik weet altijd wie ik kan benaderen als ik iets nodig heb en er is veel wederzijds vertrouwen. De deelnemers kijken echt uit naar de gesprekken en hun enthousiasme is aanstekelijk. Er zijn zelfs al twee andere mensen die bij mij hebben aangegeven dat ze dit ook met een groep in de eigen taal willen doen. Dit laat zien dat er veel potentie is om de gesprekken in Delft uit te breiden naar andere migrantengroepen. Ik hoop dat we hier nog een tijdje mee door kunnen gaan. Veel ouderen maken zich zorgen dat het weer bezuinigd wordt, maar de waarde van deze gesprekken is voor iedereen duidelijk. Het zou fantastisch zijn als dit programma kan blijven bestaan, kan groeien en nog meer ouderen kan bereiken.”

Wil jij ook aan de slag met UP!-groepsgesprekken?
Neem contact met ons op via
info@upinnederland.nl.

Blijf UP de hoogte!

Contact

Interesse in een samenwerking?
We staan voor je klaar.

06 83 83 24 21