Een nieuwe kijk op ouder worden

Öznur Acar werkt als accountmanager migrantenouderen voor UP!

Wat kun je voor deze doelgroep betekenen?
“Deze oudere generatie migranten van niet-westerse komaf wordt – voor het eerst! – in Nederland oud en keert niet terug naar haar land van herkomst. Dankzij onze UP!-groepsgesprekken ervaren deze ouderen verbinding en herkenning. Het is belangrijk om met elkaar vanuit het gevoel te praten. Hoe ga je om met heimwee of spijt? Waar praat je wel en niet over? Hoe houd je contact met elkaar?”

Wat biedt UP! deze groep?
“Sinds het voorjaar van 2022 biedt UP! in samenwerking met GGD Amsterdam groepsgesprekken aan voor migrantenouderen, in maar liefst 9 talen. De gesprekken worden geleid door gespreksleiders. Dit zijn oudere vrijwilligers, vaak verbonden aan zelforganisaties, die met een eendaagse training thuis raken in de door UP! ontwikkelde gespreksmethodiek, die we samen cultuursensitief hebben gemaakt. Ze kan nu op grote schaal worden ingezet in steden waar veel migranten wonen.”

Waarom werkt dit zo goed?
“Binnen de gesprekken staat menselijkheid centraal. Het gaat vaak over universele waarden die de deelnemers met elkaar verbinden. Ouder worden in Nederland brengt veel met zich mee, want bijna alles is hier anders dan in het land van herkomst waar samenzijn – met veel respect en zorg voor de oudere generaties – veel vanzelfsprekender is. Ouderen vinden het heerlijk om in de eigen taal ervaringen te kunnen delen en samen tot nieuwe inzichten te komen. De gespreksleider creëert veiligheid en wat gezegd wordt blijft binnen de groep. De eigen taal en het thema bieden ruimte om twijfels en onzekerheden te delen. Migrantenouderen praten relatief veel over thema’s zoals erbij horen en respect. Ook het leven na de dood en de voorbereidingen daarop zijn geliefde onderwerpen.”

Hoe is de UP!-methodiek cultuursensitief gemaakt?
“Het is heel belangrijk dat de gesprekken in de eigen taal worden gevoerd. Alleen dan kunnen deelnemers écht vanuit hun gevoel spreken. Er zit altijd een vleugje cultuur in de gesprekken. Bij migranten werkt poëzie minder goed, maar muziek en beeld zorgen juist voor verbinding.” 

Hoe bereikt UP! deze migrantenouderen?
“Ik heb veel contact met zelforganisaties en zij staan direct in contact met ouderen met een migratie achtergrond. Niet alle migrantenouderen kunnen lezen en schrijven, dus vooral mond tot mondreclame is belangrijk en ook korte whatsapp berichtjes zijn heel effectief. We willen graag bij bestaande groepen binnen de reguliere zorginstellingen aan de slag. Helaas mogen de gesprekken hier vanuit beleid niet altijd in de moedertaal worden gevoerd. Dat is jammer, want zo blijft er altijd een groep over die niet echt mee kan doen. Een mooie en belangrijke opgave voor de toekomst!” 

Klik hier voor de informatieflyer ‘Groepsgesprekken in je eigen taal’

Blijf UP de hoogte!

Contact

Interesse in een samenwerking?
We staan voor je klaar.

06 83 83 24 21