Een nieuwe kijk op ouder worden

Lieke werkt voor welzijnsorganisatie Surplus en coördineert UP!-groepsgesprekken in regio West-Brabant.

Hoe ben jij in aanraking gekomen met UP!?
“UP! en Surplus werken nu zo’n drie jaar met elkaar samen. Destijds wilde de gemeente iets doen in de strijd tegen eenzaamheid en zo zijn we met UP! in contact gekomen. We zagen al gauw de meerwaarde van de UP!-groepsgesprekken.”

Wat zagen jullie dan?
“De ouderen die deelnemen, blijven bijna allemaal terugkomen. Ze kijken er echt naar uit om weer een gesprek te voeren en vinden het fijn om op deze manier in verbinding te zijn met elkaar. Het is een veilige plek waar ze al hun verhalen kunnen delen en het gaat minder over koetjes en kalfjes dan bij andere activiteiten die voor hen georganiseerd worden. Zo voelen ze zich minder alleen in hun ervaringen.”

De ouderen die deelnemen, blijven bijna allemaal terugkomen.

En wat doe jij zoal als coördinator?
“Iedere gemeente heeft een lokale coördinator. Zij plannen alle gesprekken in en hebben contact met de gespreksleiders. Ik houd in de gaten hoe dat loopt, hoeveel gesprekken er gevoerd worden en wat we kunnen verbeteren om nog meer ouderen te bereiken. Ook stimuleer ik het contact met de gemeenten waar we nog geen UP!-groepsgesprekken voeren, om te kijken of we het daar kunnen uitrollen. Het zou natuurlijk mooi zijn als we dit uiteindelijk in heel West-Brabant kunnen aanbieden!

Daarnaast train ik de gespreksleiders. Ik heb meegedaan aan een train-de-trainer van UP! om dat goed te kunnen doen. Op deze manier zijn we veel flexibeler in het trainen van nieuwe gespreksleiders en kunnen we makkelijker opschalen. Ik vind dat heel leuk om te doen. Het is tof om mensen nóg competenter te maken en ervoor te zorgen dat zij zich de UP!-methodiek eigen maken.”

Waar leg je tijdens die training de focus op?
“Natuurlijk gaat het uitgebreid over alle basisprincipes, maar ik vind het extra belangrijk om gespreksleiders zo te trainen dat zij wegblijven van het coachen van deelnemers. Dat is weleens een uitdaging, omdat er hier veel collega’s en vrijwilligers zijn die gewoon heel graag willen helpen. Als het een keertje gebeurt is dat natuurlijk niet erg, maar daarin proberen we wel zoveel mogelijk te oefenen. Je hoeft niet altijd iets op te lossen.”

Je hoeft niet altijd iets op te lossen.

Is het lastig om deelnemers te vinden?
“In het begin is het altijd een beetje zoeken, zowel voor de deelnemers als voor de gespreksleiders. Ouderen weten niet precies wat ze moeten verwachten en de gespreksleiders willen op voorhand niet teveel uitleggen, want dat kan ook juist afschrikken. Als er dan eenmaal een groep gevormd is, dan gaat het balletje vanzelf rollen. De deelnemers blijven terugkomen en zo ontstaan er weer nieuwe groepen.”

Wat zijn jullie succesfactoren op het gebied van die werving?
“Wij hebben geleerd dat we de gespreksleiders veel meer moeten betrekken. Dat is af en toe wel zoeken, want hoe coördineer je dat op een manier dat hen voor hen leuk blijft en dat wij er zoveel mogelijk uithalen? Zij gaven bij de intervisie aan dat zij veel meer willen betekenen. Een supergoed idee natuurlijk. We stimuleren hen nu om op pad te gaan met flyers om die onder zoveel mogelijk ouderen te verspreiden. Het is heel effectief en mooi dat zij dat doen, want zij weten die ouderen het beste te bereiken.” 

Wat zijn jullie grootste lessen van de afgelopen jaren?
“De dynamiek in de groep is elke keer anders en soms loopt het niet zoals je had verwacht. Dat is iets wat we hebben moeten accepteren. Sommige ouderen zeggen weinig en zitten er alleen maar bij, maar eigenlijk is dat ook al iets moois. Groepen met dementerende ouderen zijn op dit vlak ook altijd een uitdaging. Op één locatie hebben we nu besloten zo’n groepsgesprek te combineren met de yogales. Dat werkt beter. Eerst samen wat bewegen en daarna nog even die diepere laag aanraken. Daarin leer je gaandeweg wat het beste werkt.” 

Als ouderen in ieder geval van ons bestaan afweten dan ben ik al heel tevreden.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Doorgaan met UP! en uitbreiden naar meer gemeenten. Er zijn nu bijvoorbeeld gesprekken met gemeente Oosterhout en Moerdijk. Hopelijk kunnen we daar ook iets van de grond krijgen! En dan gaan we eens flink wat extra gespreksleiders aantrekken en trainen, want dan kunnen we nog veel meer gesprekken voeren. Het is natuurlijk niet realistisch om te denken dat we ooit álle ouderen hiermee gaan bereiken, maar als ze in ieder geval van ons bestaan afweten dan ben ik al heel tevreden.”

Wil jij ook aan de slag met UP!?
Neem contact op met projectleider Margo Rijerkerk via margo@upinnederland.nl.

Blijf UP de hoogte!

Contact

Interesse in een samenwerking?
We staan voor je klaar.

06 83 83 24 21