Een nieuwe kijk op ouder worden

Frouk werkt voor Humanitas Groningen en organiseert UP!-gesprekken in de omgeving.

Kracht
Bij Humanitas Groningen werken twintig beroepskrachten en ruim 3000 vrijwilligers. “Wij geloven dat je iets niet alleen voor mensen doet, maar ook door mensen moet laten doen. Zet mensen in hun kracht.” Dit gedachtegoed zit in het DNA van Humanitas, maar past ook heel goed bij UP! “Deelnemers vinden het fijn dat het ergens over gaat, niet alleen een praatje over het weer. Ik kan echt verrast zijn door de openheid van mensen. Ze delen verhalen en soms ook zorgen met elkaar. Zo gaf een deelnemer bij een gesprek over het thema ‘ouder worden’ aan het moeilijk te vinden om de zorg voor haar kinderen los te laten. Daar bleek een verlieservaring achter te zitten – iets waar ze niet gemakkelijk over sprak, maar wat ze in deze setting wel kon delen.”

Prettige sfeer
De rol van de gespreksleider is belangrijk, vindt Frouk. “Die zorgt voor een open en veilige sfeer. Natuurlijk moeten de mensen zelf in gesprek gaan met elkaar, maar de gespreksleider houdt in de gaten of iedereen zich prettig voelt.” Echt het ijs breken is vaak niet nodig. “We zorgen voor een leuke setting met wat lekkers op tafel, bloemen en kaarsen. We beginnen met een mooi gedicht dat pas bij het thema. Daarna begint er altijd wel iemand. Vaak zijn de deelnemers na de eerste keer gemotiveerd en komen ze vaker.” Van noorderlingen wordt vaak gezegd dat ze de kat uit de boom kijken, maar volgens Frouk valt het mee. “Heel veel mensen hebben behoefte aan een goed gesprek, aan een maatje. Dus ze komen graag om leeftijdsgenoten te ontmoeten en hun verhaal te delen.”

Jong en oud
Zelf is Frouk ook gespreksleider, maar vooral lokale coördinator van de gesprekken. “Als er een vraag komt, kijk ik met welke partijen in de wijk we dit kunnen organiseren.” Ook volgde Frouk onlangs de training ‘Train de trainer’, zodat zij nu zelf ook gespreksleiders kan opleiden. Vanuit meer Groningse wijken is er belangstelling voor de UP!-gesprekken. Frouk onderzoekt of hier ook jongeren bij betrokken kunnen worden. “Het lijkt me erg mooi om jong en oud bij elkaar te brengen en elkaars belevingswereld beter te leren kennen.”

Blijf UP de hoogte!

Contact

Interesse in een samenwerking?
We staan voor je klaar.

06 83 83 24 21