Een nieuwe kijk op ouder worden

De drie noordelijke provincies zetten volop in op kunst en cultuur om gezond en actief ouder te worden. De groeiende oudere doelgroep is bovendien voor culturele makers een verdienmodel. Hoe kunnen we jongeren interesseren (kunstenaars, zorgprofessionals) voor ouderen, wie zetten vanuit onderwijs, zorg, beleid en bedrijfsleven de schouders eronder?

Jongeren hebben de toekomst. Dus als je cultuurparticipatie wil verbreden, is het goed om juist bij hen de oudere doelgroep onder de aandacht te brengen.
Waarom? Friesland vergrijst in een rap tempo en nergens in NL zijn de gevolgen op het gebied van eenzaamheid en dementie zo hoog als hier. Kunst en cultuur kunnen in zorg en welzijn een essentiële rol spelen, dus we willen krachten bundelen en draagvlak creëren om samen de schouders eronder te zetten in Friesland en Noord-Nederland. En los van dit alles: cultuurparticipatie is voor kunstenaars ook ‘gewoon’ een verdienmodel: het aantal ouderen groeit en zal blijven groeien.
Samen met een groep betrokken kunstenaars, opleiders en beleidsmakers gaan we aan de slag om binnen de culturele en zorgopleidingen cultuurparticipatie vorm te geven.
Wij zijn overtuigd – en onderzoek bevestigt dit beeld – van het opzienbarende effect van cultuur op positieve gezondheid. Mensen voelen zich beter en meer verbonden met de wereld om hen heen. De kans op eenzaamheid neemt af.

Tijdens deze interactieve werksessie onder leiding van Marijke Roskam bouwen we aan een netwerk voor cultuurparticipatie en ouderen. Er ligt in de drie noordelijke provincies al een stevig fundament, maar we willen meer. Breng je expertise in en bouw in 2019 mee aan wat wij voorlopig ‘Operatie Eenzaamheid’ noemen.

De werksessie is inclusief lunch

www.wethenorth.org
twitter.com/wethenorthnl

Blijf UP de hoogte!

Contact

Interesse in een samenwerking?
We staan voor je klaar.

06 83 83 24 21