Een nieuwe kijk op ouder worden

dagvoorzitters Hadassah de Boer, Marijke Roskam, Roelof Lousma en Lammert Kamphuis

9:30 – 10:00 uur INLOOP

10:00 – 11:15 uur

WHAT’S UP! | TALKSHOW
over de toekomst van cultuurparticipatie en ouder worden

Wethouders Sjoerd Feitsma (cultuur) en Herwil van Gelder (zorg) Gemeente Leeuwarden
Hedy d’Ancona – ambassadeur UP! en Lang Leve Kunst
Sjoerd Bootsma – Programmaleider Leeuwarden Fryslân 2018
Fred Beekers – Ministerie van VWS, Aanpak Eenzaamheid
Marjo Schlaman, Hoofd Cultuureducatie en Participatie DE KOM, – onderzoek Kunst op Recept
Marlien Seinstra – Choreograaf , ervaringen van Dans op Recept in de zorg
Ervaringsdeskundige ouderen over de uitwerking van cultuurparticipatie

SPIJTPROZA | SNEAK PREVIEW
Festival Explore the North en UP! nodigden jonge schrijvers uit om ouderen te bevragen over spijt en een literair verhaal te schrijven. Een van de ouderen leest voor. Uit eigen leven.

De echte première is tijdens het Explore the North. festival Als bezoeker van ons symposium krijg je 7,50 korting op de vrijdag festivalkaart dus blijf vooral even langer in Leeuwarden!

11:15

JE STAAT ER VERSTELD VAN | PRESENTATIE
In 2050 is het aantal 65+ ers in Friesland met 70% toegenomen. Wat?! Nergens in Nederland zijn de cijfers rond ouderen, eenzaamheid en dementie zo hoog als hier.
Dr. Evelyn Finnema (Talma Lectoraat NHL Stenden) geeft een interactieve lezing over de cijfers en de gevolgen. Kijk, luister, huiver en leer.

11.15 uur

IN JE UPPIE | TALKSHOW
Ouderen denken veel na over het leven en de ervaren zin(loosheid) ervan. Erover praten helpt en bemoedigt om door te gaan. In je Uppie biedt de kans om ervaringen te delen over lastige thema’s als spijt en afscheid. De deelnemende ouderen vertellen openhartig over hun behoefte aan zingeving.

11.15 uur

HET GENERATIEHUIS | TALKSHOW

Dans op Recept van choreograaf Marlien Seinstra wil samen met UP! in Leeuwarden Het Generatiehuis beginnen, een broedplaats voor ouderen en cultuurparticipatie waar studenten en professionals culturele producties kunnen ontwikkelen en van elkaar kunnen leren. Wie doet er mee? Met voorstellingsfragmenten én de avonturen van kunstenaarscollectief Moha in een Leeuwarder seniorenlocatie.

12:15 – 13:00 LUNCH

13:00 – 15:00

TIJD VOOR TALENT | PRESENTATIE
Keunstwurk heeft de afgelopen jaren vele ouderen geactiveerd met kunst en cultuur. Vandaag laten ze zien hoe en met wel resultaten. Alle bezoekers krijgen de onderzoeksresultaten mee naar huis.

12.15 – 14:00 uur ( incl. lunch)

WERKSESSIE ACADEMIE VOOR LEVENSKUNST | WE THE NORTH
De drie noordelijke provincies zetten volop in op kunst en cultuur om gezond en actief ouder te worden. De groeiende oudere doelgroep is bovendien voor culturele makers een verdienmodel. Hoe kunnen we jongeren interesseren (kunstenaars, zorgprofessionals) voor ouderen, wie zetten vanuit onderwijs, zorg, beleid en bedrijfsleven de schouders eronder?

13:00 – 14:00

KOM ERBIJ | PRESENTATIE
Dit jaar organiseert Coalitie Erbij voor het eerst het zgn. Kom erbij festivals. Sneek had de primeur. Wat heeft het opgeleverd? Hoe werk je samen met marktpartijen?

14.00 – 15.00 uur

DE NIEUWE MORGEN | WORKSHOP JONG & OUD
De makers van de documentaire Een nieuwe morgen  maakten in het voorjaar een ‘rondje NL’ over wat wel/niet werkt als je jong & oud samenbrengt. Resultaat was een nuchtere en tegelijk gevoelige kijk op generaties. Een belangrijke uitkomst; het blijkt niet makkelijk écht contact leggen. Tijd voor een workshop echte gesprekken voeren. Voor iedereen die met een andere generatie in contact wil komen.
O.l.v. Lammert Kamphuis
Meer lezen van tevoren? Klik hier

14.00 – 15.00 uur

KUNST OP RECEPT | ONDERZOEK
Marjo Schlaman, projectleider van Kunst op Recept presenteert de voorlopige resultaten van het kwalitatieve onderzoek door het Verweij Jonker Instituut naar de impact van culturele interventies bij mensen met klachten van psychosociale aard. Daarnaast geeft ze ook inzicht in de aanbevelingen voor samenwerking tussen verschillende partijen bij de realisatie van culturele interventies. Dit is gebaseerd op de monitor die het LKCA uitvoerde gedurende de looptijd van het project.

15:00 uur

NETWERKBORREL

DOORLOPEND

TIJD VOOR TALENT | EXPOSITIE

WHAT’S UP is tot stand gekomen in samenwerking met o.a. LKCA, WE THE NORTH, RCOAK, Sluyterman van Loo, Gemeente Leeuwarden, Een van de Jongens, Keunstwurk, Het Nieuwe Stads Weeshuis, provincie Fryslân, Ministerie van VWS, Explore The North festival, VSBfonds, Beter Oud | ZonMw en het Humanistisch Verbond.

foto: Dansvoorstelling Marlien Seinstra – fotograaf Jacob van Essen

 

 

Blijf UP de hoogte!

Contact

Interesse in een samenwerking?
We staan voor je klaar.

06 83 83 24 21