Binnen de interactieve werksessies werk je afwisselend plenair en in kleine groepjes van vijf personen. Binnen jouw groep ga je aan de slag met vragen, stellingen en nieuwe samenwerkingen. Doe nieuwe contacten op en maak je sterk tegen eenzaamheid.

Of volg een lezing van prof. dr. Anja Machielse (hoogleraar humanisme en sociale weerbaarheid) over eenzaamheid of van Hanan Nhass (onderzoeker bij Movisie) over eenzaamheid bij ouderen met een migrantenachtergrond.

De special over de nieuwe sociale praktijk is een dubbele werksessie met KNHM en adviesbureau Ars memorandi over lokale samenwerking en verduurzaming van maatschappelijke projecten.

14:45-16:30

Special: de nieuwe sociale praktijk

Sociale initiatieven die een zeer waardevolle en bewezen bijdrage leveren aan onze samenleving zijn onvoldoende zichtbaar en raken verstrikt in de systemen. Hoe stimuleer je lokale samenwerking? Wat kan jij als vertegenwoordiger van een gemeente, fonds of welzijnsorganisatie betekenen om samenwerking te vereenvoudigen en aan te jagen? Hoe leer je elkaar beter kennen en kunnen procedures vereenvoudigd worden?

special
14:45-15:45

Lezing: de onbesproken eenzaamheid van Marokkaanse ouderen

Hanan Nhass doet vanuit Movisie onderzoek naar eenzaamheid bij oudere migranten. In deze lezing deelt ze haar onderzoekservaringen. Hoe beleven oudere migranten eenzaamheid en hoe kan je dit bespreekbaar maken?

lezing
14:45-15:45

Lief & Leedstraten

In Lief & Leedstraten van Opzoomer Mee kijken buren naar elkaar om. Rotterdam heeft ruim 800 straten die op hun eigen manier meedoen. Tijdens deze werksessie kom je precies te weten wat een Lief & Leedstraat is en leer je hoe je dit met verschillende mensen en organisaties in jouw stad kan oppakken.

werksessie
14:45-15:45

Ondernemers maken impact

Steeds meer ondernemers hebben oog voor het welzijn van bewoners in de wijk en zetten zich in voor de strijd tegen eenzaamheid. Overal in Nederland slaan gemeenten en ondernemers de handen ineen. In deze werksessie krijg je concrete voorbeelden van wat ondernemers kunnen doen, we bespreken de stappen die je kan zetten en we gaan met jouw vragen aan de slag.

werksessie
16:00-17:00

Lezing: wat is eenzaamheid?

Anja Machielse is hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid en bijzonder hoogleraar 'Empowerment van kwetsbare ouderen' aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. In deze lezing laat ze zien hoe we kunnen omgaan met zingeving en levensvragen van ouderen.

lezing
16:00-17:00

Eenzaamheid en virtual reality

Eenzaamheid bestrijden en zelfredzaamheid vergroten met virtual reality? Het kan. VR helpt ouderen de schroom te overwinnen om (weer) naar buiten te gaan en biedt zo een oplossing tegen eenzaamheid. Hoe? Luister en ervaar het zelf.

werksessie
16:00-17:00

Het signaalpunt in Zeist

Als je je zorgen maakt over een eenzame buurtbewoner kan je je in veel gemeentes wenden tot een (online) signaalpunt. Zo ook in de gemeente Zeist. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat werkt wel en wat minder goed?

werksessie