De dag opende met een inspirerende talkshow rond het thema HOE DAN? gepresenteerd door Hadassah de Boer.

Te gast waren o.a. Wimke Schuurmans, programmamanager Eén tegen eenzaamheid, ministerie van VWS.

Volgens prof. dr. Anja Machielse heeft eenzaamheid te maken met het ontbreken van betekenisvolle relaties. Het is een fundamentele menselijke behoefte om verbonden te zijn met anderen. Als je ouder wordt, kan dat nog lastiger worden dan het soms al is.

Ben Lachhab startte de Participatiekeuken en kreeg het voor elkaar om voor kwetsbare ouderen in de regio Den Haag, zo lang de Corona crisis duurt, elke dag, een gezonde maaltijd te bereiden. Wat begon als een berichtje op Facebook is mede door de samenwerking met Shell, World Forum, Xtra Welzijn, Rabobank Den Haag en gemeente Den Haag uitgegroeid tot een grootschalig lokaal initiatief.

Max Kranendijk is een van de jongens van Oma’s Soep. Toen de oma van Max haar vertrouwde soep had gemaakt voor kerst, vertelde ze hem dat ze af en toe best eenzaam is. Ze zou graag vaker samen soep maken. Een klein verlangen met grote gevolgen. Max trok het zich aan en bedacht met jeugdvriend Robert Oma’s Soep.

Inmiddels wordt er op meerdere plekken in het land wekelijks met ouderen gekookt. Het is gezellig, het is lekker en een groot succes: de soep ligt in de supermarkt.

Suzanne Kooij van adviesbureau Ars Memorandi doet al jaren onderzoek naar het wel & wee rond verduurzaming van sociale (burger-)initiatieven en is initiatiefnemer van Sociaal Tuinieren, waar vrijwilligers een verwaarloosde tuin opknappen – vaak van geïsoleerde ouderen – wat leidt tot nieuwe contacten en vriendschappen.

Kijk hier de overige opnames van de dag terug.