We kijken terug op een bijzondere dag, waar de talkshow een persoonlijk gezicht gaf aan het thema eenzaamheid en waar in de middag samenwerking centraal stond. In de werksessies is een schat aan kennis en ervaring gedeeld. Kijk hier alle opnames van HOE DAN? regio West terug.

Vragen halfuurtje Eén tegen eenzaamheid

In het vragen halfuurtje met Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS kregen online kijkers de gelegenheid om hun vragen aan tafel te stellen.


UP! talkshow

De dag opende met een inspirerende UP! talkshow. Presentator Hadassah de Boer interviewt regionale initiatiefnemers van grote en kleinschalige initiatieven over de vraag HOE DAN? Wat maakt hen succesvol?


De onbesproken eenzaamheid

Lezing door Hanan Nhass

Hanan Nhass doet vanuit Movisie onderzoek naar eenzaamheid bij migranten ouderen, met name met een Marokkaans-islamitische achtergrond, wat niet eenvoudig is, aangezien een gesprek over eenzaamheid doorgaans gevoelig lijkt te liggen. 

Hanan deelt in deze lezing haar onderzoekservaringen. Hoe beleven migrantenouderen eenzaamheid? Hoe praten ouderen met een Marokkaans-islamitische achtergrond over eenzaamheid?


Wat is eenzaamheid?

Lezing Anja Machielse

Anja Machielse is hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid en bijzonder hoogleraar ‘Empowerment van kwetsbare ouderen’ aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. In haar werk staat het belang van sociale relaties centraal, zowel voor het persoonlijke leven als voor de bredere gemeenschap. Zij doet onderzoek naar eenzaamheid, sociaal isolement, sociale weerbaarheid, existentiële problemen en zingevingsvragen. 

Tijdens de online werkconferentie HOE DAN? liet Anja Machielse zien hoe we kunnen omgaan met zingeving en levensvragen van ouderen. Ze laat zien dat eenzaamheid bij ouderen niet altijd op te lossen is, maar dat ouderen wel kunnen leren om beter met hun eenzaamheid om te gaan. Gesprekken over levensvragen en zingeving kunnen daarbij helpen. 


Special De nieuwe sociale praktijk

Deny de Jong praatte in de special De nieuwe sociale praktijk met Suzanne Kooij (Ars memorandi) en Frank van Bussel (KNHM Foundation) over het nieuwe sociale ondernemerschap. Wat kan jij als initiatiefnemer of als vertegenwoordiger van een gemeente, fonds of welzijnsorganisatie doen om sociale initatieven vooruit te helpen? Hoe leer je elkaar beter kennen en kunnen procedures vereenvoudigd worden? De sessie ging over vertrouwen in burgers, gelden en goede voorbeelden van een nieuwe sociale praktijk.

Het artikel Erken, benut en waardeer sociale initiatieven lag ten grondslag aan deze special. We delen dit daarom graag met je. Lees en download het artikel hier:


Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsflits van Eén tegen eenzaamheid

De nieuwsflits van actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS verschijnt zo’n 6 keer per jaar.

Of ontvang de nieuwsbrief van UP!

UP! maakt programma’s over onderwerpen die ertoe doen als je ouder wordt. Blijf UP de hoogte: