Binnen de interactieve werksessies werk je afwisselend plenair en in kleine groepjes van vijf personen. Binnen jouw groep ga je aan de slag met vragen, stellingen en nieuwe samenwerkingen. Doe nieuwe contacten op en maak je sterk tegen eenzaamheid.

Of volg een lezing van prof. dr. Anja Machielse (hoogleraar humanisme en sociale weerbaarheid) over eenzaamheid of van Hanan Nhass (onderzoeker bij Movisie) over eenzaamheid bij ouderen met een migrantenachtergrond.

De special over de nieuwe sociale praktijk is een dubbele werksessie met KNHM en adviesbureau Ars memorandi over lokale samenwerking en verduurzaming van maatschappelijke projecten.

14:45-16:30

Special: de nieuwe sociale praktijk

De samenwerking tussen overheid, burgerinitiatieven en sociale ondernemingen neemt de laatste jaren toe. Sociale initiatieven die een zeer waardevolle en bewezen bijdrage leveren aan onze samenleving zijn onvoldoende zichtbaar en raken verstrikt in de systemen. Wat kan jij als vertegenwoordiger van een gemeente, fonds of welzijnsorganisatie daaraan doen?

special
14:45-15:45

Lezing: De onbesproken eenzaamheid van Marokkaanse ouderen

Hanan Nhass doet vanuit Movisie onderzoek naar eenzaamheid bij oudere migranten. In deze lezing deelt ze haar onderzoekservaringen. Hoe beleven oudere migranten eenzaamheid en hoe kan je dit bespreekbaar maken?

lezing
14:45-15:45

Kun je als oudere zijn wie je bent?

Over het algemeen voelen ‘roze’ ouderen zich geaccepteerd in hun sociale omgeving. Helaas zijn er ook vandaag de dag nog veel oudere LHBTI’s die zich eenzaam voelen. Dat moet én kan anders. Hoe krijgen we dat voor elkaar, zodat ouderen niet telkens opnieuw uit de kast hoeven te komen?

werksessie
14:45-15:45

Ondernemers maken impact

Steeds meer ondernemers hebben oog voor het welzijn van bewoners in de wijk en zetten zich in voor de strijd tegen eenzaamheid. Overal in Nederland slaan gemeenten en ondernemers de handen ineen. In deze werksessie krijg je concrete voorbeelden van wat ondernemers kunnen doen, we bespreken de stappen die je kan zetten en we gaan met jouw vragen aan de slag.

werksessie
16:00-17:00

Lezing: wat is eenzaamheid?

Anja Machielse is hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid en bijzonder hoogleraar 'Empowerment van kwetsbare ouderen' aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. In deze lezing laat ze zien hoe we kunnen omgaan met zingeving en levensvragen van ouderen.

lezing
16:00-17:00

Experimenteren loont

Club Goud gelooft er heilig in dat er een enorme kracht schuilt in het aangaan van nieuwe coalities. Je hoeft niet altijd te weten hoe dan precies, want door een klein experiment te starten kom je in contact met onverwachte partijen en kan je grote impact maken!

werksessie
16:00-17:00

Huisbezoeken bij ouderen

Er zijn vaak meerdere organisaties die bij ouderen over de vloer komen. Hoe stem je dat op elkaar af? Waar hechten ouderen zelf waarde aan? Eén tegen eenzaamheid maakte een praktische handreiking met een stappenplan waar je als gemeente zo mee aan de slag kunt. Willie Oldengarm, adviseur Eén tegen eenzaamheid van VWS, laat zien hoe je in jouw gemeente met huisbezoeken kunt beginnen.

werksessie