De tweede ronde bestaat uit andere sessies dan tijdens ronde 1. Je hebt de keuze om aan één van onderstaande sessies deel te nemen.

Je kunt in je aanmelding kiezen uit één van onderstaande sessies.

Meld je hier aan voor het werkcongres.

14:15-15:30

Sociaal Vitaal

Sociaal Vitaal (RUG Groningen) brengt mensen in beweging en richt zich vooral op ouderen met weinig opleiding en een migrantenachtergrond. Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het versterkt ook je geest en biedt vaak gezelligheid en nieuwe vriendschappen. Wil je Sociaal Vitaal ook in jouw gemeente of wijk? Initiatiefnemer Mathieu de Greef vertelt hoe dat in zijn werk kan gaan.

werksessie
14:15-15:30

Sociaal Goud

Sociaal Goud verbindt generaties. Ze gaat aan de slag in verschillende wijken in Leeuwarden. Initiatiefnemer Marleen Suurmeijer legt uit hoe ze dat wil aanpakken, samen met partners in de wijk. Wellicht is de Sociaal Goud aanpak geschikt voor jouw dorp of wijk? Kom langs, laat je inspireren en sluit je aan.

werksessie
14:15-15:30

Het Generatiehuis

Het Generatiehuis is een nieuw initiatief in Leeuwarden om actieve cultuurparticipatie aan te jagen als middel tegen (dreigende) eenzaamheid bij ouderen. Choreograaf Marlien Seinstra van Dans op Recept - een van de initiatiefnemers - vertelt samen met deelnemers over haar ervaringen met dans & ouderen en nodigt culturele makers uit om ook workshops te ontwikkelen en samen op te trekken.

werksessie
14:15-15:30

Agenda 2028

Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad (LF2018) heeft meer dan ooit aangetoond wat de kracht is van de mienskip (gemeenschap). Door samen te werken is er meer verbinding mogelijk. Dit is wat de gemeente Leeuwarden graag wil stimuleren en nodigt een ieder die actief is in de wijk en de kunsten uit om mee te denken én doen.

werksessie
14:15-15:30

Dbieb Seniorcafé

De bibliotheek is al lang niet meer alleen een plaats om boeken te lenen. Een paar bibliotheken geven vandaag een kijkje achter de schermen van hun activiteiten voor ouderen. Het Seniorcafé in Heerenveen wordt wekelijks door meer dan 100 bezoekers bezocht. Dbieb in Leeuwarden – pas uitgeroepen tot beste bieb in Nederland – ontwikkelt communities en richt zich met Studiekringen – dat haar oorsprong vond in Gelderland - op verschillende vaardigheden bij ouderen.

werksessie
14:15-15:30

Project Fitter Brein

Scherp de geest in goed gezelschap! Project Fitter Brein is een samenwerkingsverband tussen Healthy Ageing Netwerk (HANNN) en de Noord-Nederlandse damverenigingen (Regiowerk Noord). Via het dammen willen we meerdere generaties bij elkaar aan tafel krijgen. Dus kom aan tafel en help ons mee om onze slag te slaan!

werksessie
14:15-15:30

At Home First/De Kunstbeweging

Met huishoudelijke hulpen van “At Home First” lukt het in Emmen om écht met cultuur achter de deur komen. Via de Levenskunstacademie wordt jonge cultuurmakers geleerd maatwerk voor ouderen te leveren. Emmen zegt ‘zo bijvoorbeeld!’ op de vraag ‘hoe dan?’. Laat je inspireren door de denkrichting, ervaringen en oplossingen van Emmen, want gedeelde rijkdom telt immers driedubbel. Met elkaar weten we echt wel waar de valkuilen liggen.

werksessie
14:15-15:30

Gezond Natuur Wandelen

Buiten zijn is altijd fijn. Een goed gesprek gaat vaak beter als je iets doet. Dus is Gezond Natuur Wandelen wandelingen gaan organiseren, met onderweg een praatje met je nieuwe kennissen en weetjes over de natuur. Wil je het ook eens meemaken? Dat kan. Je gaat samen de deur uit naar de Prinsentuin, het prachtige stadspark van Leeuwarden.

werksessie
14:15-15:30

Samen in beeld TV

Bestrijden van eenzaamheid onder ouderen is de bestaansreden van het Groningse Samen in Beeld-tv. Het aansprekende mediaproject voor en door ouderen heeft zich in acht jaar sterk ontwikkeld, maar er is ook een dilemma. SiB-tv hinkelt als mediaproject van projectsubsidie naar projectsubsidie. In deze werksessie gaan we samen met u op zoek naar concrete oplossingen voor de business-case van kunst- of mediaprojecten in het maatschappelijke veld.

werksessie
14:15-15:30

Goede Buren

Goede Buren is een documentaire over Ada (59) en Wilma (70), twee vrijwilligers die eenzame buurtgenoten bezoeken in Rotterdam. Kijkend naar de documentaire wil je in actie komen, maar zie je tegelijkertijd ook de dilemma’s van die actie: waar ligt de grens tussen vrijwillige en professionele hulpverlening? En ís er eigenlijk wel een oplossing voor eenzaamheid? Aan de hand van filmfragmenten gaan we verder in op deze vragen.

werksessie
14:15-15:30

Golden Sports

Golden Sports begon jaren geleden in Amsterdam en draagt haar succesvolle methodiek graag over naar andere locaties in Nederland. Want sporten met ouderen in de buitenlucht, dat kan overal. Initiatiefnemer Leonie Everts vertelt hoe je de Golden Sports aanpak in jouw regio kan inzetten en het goede nieuws: een subsidie format wordt meegeleverd. Sportcoach Jens Dijkstra heeft dit proces in Leeuwarden al succesvol doorlopen en licht graag toe hoe dat in zijn werk is gegaan.

werksessie