Een nieuwe kijk op ouder worden

Maandag 20 mei: Nagesprek ‘Wonen in LIFE’
Komende maandagochtend vindt er een vervolggesprek plaats over wonen in LIFE. Wij praten graag met je door over het voornemen om van LIFE – en andere woonvormen in de stad – een plek te maken waar je je thuis kan voelen, ongeacht je geaardheid, afkomst of overtuiging. Een hoge diversiteit aan bewoners zorgt voor leven in de brouwerij en verbinding. Bovendien is actief zijn en blijven goed voor je, vooral als je ouder wordt.
In een wereldstad als Amsterdam kan je verwachten dat diversiteit vanzelfsprekend is, maar de noodzaak van een kwaliteitskeurmerk als De Roze Loper laat een ander beeld zien. Veel ouderen voelen zich eenzaam en niet geaccepteerd om hun levensstijl. Hoe kan je hieraan vorm geven? De verhuurder wil vooraf aan nieuwe bewoners vragen om een motivatie te schrijven om te zorgen dat huurders achter het concept staan. In hoeverre mogen zij om een motivatie vragen? Wat is je advies aan de initiatiefnemers? Heb je specifieke ideeën? We nodigen je van harte uit om mee te denken. De initiatiefnemers van LIFE zijn aanwezig.
Maandag 20 mei 10-11.30 uur De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102. 
Toegang gratis, voor koffie, thee en wat lekkers wordt gezorgd.
Als je andere mensen weet die het interessant vinden om mee te praten, ze zijn van harte welkom. Je kan je aanmelden via info@upinnederland.nl of binnenlopen op de ochtend zelf.

Talkshow gemist? Bekijk hier de handout van de avond, met programma en de UP! woontips en kijk hier de livestream van de talkshow terug via youtube:

Wonen in Amsterdam kan een serieus probleem zijn als je ouder wordt. Je wil misschien wel verhuizen. Er zijn allerlei scenario’s denkbaar, maar ook weinig woningen beschikbaar. Waar moet je zoeken? En wanneer hak je dan die knoop van verhuizen door? Vanavond nemen we een aantal mogelijkheden onder de loep. Er is misschien meer mogelijk dan je denkt.

Blijf zitten waar je zit
Je huis verkopen en er toch levenslang in blijven wonen? Het kan. “Dit is iets voor mijn moeder!” dacht één van de oprichters van Behouden Huis, de organisatie die oudere Amsterdammers de mogelijkheid biedt om hun financiële armslag te vergroten met vermogen uit hun huis. Presentator Hadassah de Boer gaat met Bob Rebel in gesprek over de voor- en nadelen.

LIFE: gedeelde zorg in de Houthavens
Er is een groeiende groep mensen die graag samen met anderen onder een dak oud wil worden. Nieuwbouwproject LIFE in de Houthavens speelt in op deze gedachte. Op je zelf wonen maar wel degelijk met oog voor elkaar, ongeacht leefstijl, geaardheid of culturele achtergrond. Is het in tolerant Amsterdam nodig om dat zo expliciet te stellen? “Ja, er zijn duidelijke signalen van wel.”, zegt Erwin Drenth, “Wij willen een omgeving creëren die veiligheid biedt en waar je er voor elkaar bent.”
Alles is er – inclusief zorg en horeca – en je kunt er met een beetje geluk blijven wonen tot je dood. Maar je moet wel het samen organiseren. Hoe dan?

Tosca Niterink kreeg grote bekendheid als Thea in de televisie-hit Theo & Thea. Voor NRC Handelsblad schreef zij populaire columns over haar moeder die ‘kleinschalig woonde achter een cijferslot’ De columns leidden tot een bestseller: De Vergeetclub. Tosca zal er over vertellen en er vooral uit voorlezen.

De pers over De Vergeetclub:
‘Hilarisch (…) ontzettend veel aandoenlijke momenten’. (Jeroen Pauw)
‘Een grappig boek.’ (Het Parool)
‘Hilarische conversaties, ontroerende anekdotes, Niterink tekent ze allemaal op in kleine, delicate verhaaltjes (…) Een even grappig als ontroerend boek.’ (De Telegraaf)

En de hit van het afgelopen seizoen is op velerlei verzoek ook weer van de partij: Seniorenpopkoor Lust for Life.

 

Blijf UP de hoogte!

Contact

Interesse in een samenwerking?
We staan voor je klaar.

06 83 83 24 21