Een nieuwe kijk op ouder worden

Over hoe belangrijk het is dat je je bewust bent van dat wat mogelijk komen gaat. We stellen ingewikkelde praktische, emotionele of medische thema’s het liefst uit. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Hoe praat je over moeilijke onderwerpen? Met jezelf, met je kinderen, met je directe omgeving. Wat zouden ze eigenlijk van je moeten weten? Hoe wil je herinnerd wil worden? Wanneer heb je je immateriële nalatenschap eigenlijk ‘goed geregeld’?

Verpleeghuisarts,filosoof en schrijver Bert Keizer heeft honderden oudere mensen in behandeling gehad. Hij heeft dus ook gezien hoe mensen zich al dan niet verhouden tot deze levensfase. Keizer zegt “Ik wil dat mensen zich kunnen verdedigen tegen medische bemoeienis. Daar heb ik zinnige en praktische tips voor. Je kunt misschien meer zelf regelen dan je denkt.” Vragen uit de zaal zijn welkom!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bert_Keizer

Kunstenares Ida van der Lee ontwierp een Testament Ongekend, waar ouderen i.s.m. jongeren hun nalatenschap die niet in een ‘echt‘ testament past, vormgeven en delen in betekenisvolle verhalen.
http://idavanderlee.nl/nl/home/

In de krijgsmacht wordt een militair uitgenodigd om in de Handleiding Nabestaanden op te schrijven hoe hij herdacht wil worden en wat hij wil nalaten. Erwin Kamp, hoofd van de Dienst Humanistische Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht, legt uit waarom het de moeite waard is om bij je eigen dood stil te staan. Voor iedereen, niet alleen voor militairen.
http://www.erwinkamp.nl/

Ilse Pullens vertelt over de succesvolle (8000 downloads) gratis app Before you leave, die ervoor zorgt dat herinneringen nooit verloren gaan. Met daarin honderden vragen die je kunt stellen aan iemand die je lief is. Soms luchtig en soms ontroerend. De antwoorden leg je in de app vast via tekst, foto, video of stemopname. Voor als diegene er ooit niet meer is.
http://www.beforeyouleave.nl

Wij van UP! gaan hierover graag met je in gesprek. Ben je actief bezig met uw nagedachtenis? Heb je hiervoor een specifieke vorm gekozen? In hoeverre deel je dit met de mensen om u heen? Wij horen het graag, live in de zaal of via onze facebookpagina UP Nederland

Gospelchoir Deliverance zorgt voor de vrolijke noot.
http://www.deliverance.nl/

presentatie Froukje Jansen

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met het Humanistisch Verbond en hun project Ik wil met je praten.
http://humanistischverbond.nl/
https://www.ikwilmetjepraten.nu/

 

Blijf UP de hoogte!

Contact

Interesse in een samenwerking?
We staan voor je klaar.

06 83 83 24 21