De dag opent met een UP! talkshow rond het thema HOE DAN? Presentator Hadassah de Boer gaat in gesprek met betrokkenen – professionals én natuurlijk de ouderen zelf – die openhartig en op een persoonlijke manier vertellen waarom het thema eenzaamheid hen zo aan het hart gaat.

De Tilburgse wethouder Rolph Dols heet ons welkom, samen met Wimke Schuurmans, de programmamanager Eén tegen eenzaamheid (Ministerie van VWS).

Bert van Leeuwen geniet bekendheid als tv presentator en is ook ambassadeur van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Waarom vindt hij dat zo belangrijk?

De Jumbo in Vlijmen baarde landelijk opzien toen ze de ‘kletskassa’ introduceerde. Colette Cloosterman – van Eerd (Raad van Bestuur Jumbo Nederland) legt uit waarom tijd voor een praatje zo belangrijk is.

“Gewoon naar elkaar luisteren.” Daar gaat het om als het aan Karin van der Plas van Naoberzorg ligt. Ze noemt het nuldelijnszorg. Over hoe gewone mensen heel veel voor anderen kunnen betekenen.

Meedoen kan bij Golden Sports ook als je stram en stijf en helemaal niet van sporten houdt. Leoni Everts weet dat als geen ander. Zij organiseert al in meer dan 10 steden in Nederland buitensport. En dat aantal groeit snel, ook in het zuiden des lands.

Het leven van veel mensen ging er dankzij een melding bij Signaalpunt een stuk rooskleuriger uitzien. Gert-Paul van ’t Hoff: “We móeten op elkaar letten en als we ellende zien, moeten we ook wat doen.”

Kapster Annerie van Oort uit het dorpje Zeeland knipt veel bij de mensen thuis. Door alle verhalen over eenzaamheid besloot ze in actie te komen en organiseert nu lunches, borrels en diners. Het is een succes en leverde zelfs al liefdesrelaties op. Dit kan toch ook in andere gemeentes?

Samen eten is vaak dé manier om elkaar te ontmoeten en een praatje te maken. Bij Met je hart en Resto VanHarte kan dat. Hélène Schneiders en Manita Rovers zijn te gast.

Oud Geleerd Jong Gedaan verovert Nederland met haar studentenlezingen voor ouderen. Lisette de Groot cheft het zuiden en vertelt hoe dat werkt.

Filmmaker Bob Entrop (72) maakte een mooie documentaireserie met portretten van mensen die na hun pensioen aan een tweede carrière begonnen.

Muziek is er van Ruud Hermans, in de jaren zeventig zanger van de nummer 1 band Tumbleweeds en nu een nationale held als winnaar van de grootste talentenshow van Nederland.