De dag opende met een inspirerende talkshow rond het thema HOE DAN? gepresenteerd door Hadassah de Boer. Te gast waren onder andere:

Wimke Schuurmans, programmamanager Eén tegen eenzaamheid, ministerie van VWS.

Rob de Geest, wethouder in Deventer.
‘We maken ongekende tijden mee en dat vraagt dan ook echt om ongekend veel solidariteit en zorg voor elkaar. Het is een strijd die we alleen samen aan kunnen.

Laten we oog houden voor wie we in onze omgeving kunnen helpen, voor wie eenzaam is, door lief voor elkaar te zijn en door te zien dat we hier alleen samen beter uit kunnen komen.’

Verhuizen als je oud bent is vaak de doodsklap voor je sociale leven, met eenzaamheid tot gevolg. Frank van Bussel kent alsdirecteur van de KNHM Foundation veel burgerinitiatieven, waar bijvoorbeeld de dorpsbewoners de met sluiting bedreigde zorglocatie kopen of zelfs zelf eentje oprichten. Hoe dan?

Monique van Daal ontdekte tijdens haar vrijwilligerswerk in het verpleeghuis dat veel ouderen het gevoel hebben niet meer mee te doen. Ze bedacht Club Goud en ontwikkelde, inmiddels met een heel team, succesvolle concepten voor het betrekken van ouderen bij de maatschappij. Een maatjesprogramma, huiskamerfestival, buurtsafari, pop-up restaurant voor een avond, bokstraining, buitenconcert, 80+ vrijwilligerscentrale en nog veel meer.

Als je in zorglocaties aan bewoners vraagt of zij iemand kennen die een andere geaardheid heeft, dan zeggen ze bijna allemaal: nee. Ouderen gaan bij verhuizing naar een zorginstelling niet zelden weer terug in de kast. Jacqueline Buijs van Club T in Zwolle (de transgenderafdeling van het COC) vertelt ons haar persoonlijke verhaal. Dé drijfveer voor haar missie: discriminatie onder ouderen de wereld uit helpen.

“Hoe kan ik de bezoekers die aandacht geven die ze verdienen?’ Dat vroeg Benno ter Brinke, beheerder van een begraafplaats in Kampen, zich af. Hij sprak zijn bezoekers aan en van het een kwam het ander. De begraafplaats bleek de ideale plaats om eenzaamheid te signaleren. En om er iets aan te doen.

Kijk hier de rest van de opnames van het evenement terug.