In de eerste ronde werksessies heb je de keuze om aan één van elf sessies deel te nemen. De rode draad van de sessies is actie: zoek de samenwerking op, want door samen te werken staan we sterker en kunnen we meer doen voor ouderen die het nodig hebben.

Je kunt in je aanmelding kiezen uit één van onderstaande sessies.

Meld je hier aan voor het werkcongres.

JOW: iconen voor de oudheid

Stichting JOW! koppelt jongeren (16-26 jaar) aan ouderen voor het structureel ondernemen van één-op-één activiteiten. Hierbij staan gezelschap en welzijn voorop, maar vooral ook het verdiepen in elkaar belevingswereld. De Zwolse stichting maakt inmiddels koppelingen in heel Overijssel en heeft de ambitie om landelijk beschikbaar te worden. Hoe zijn jongeren in de startblokken te krijgen om zich aan te sluiten? Een onderdeel van dit succes is de inzet van een eigen app met gamification.

werksessie
13:00-14:15

Mienskipsorkest

Het Mienskipsorkest is een bonte verzameling oudere muzikanten, die op latere leeftijd hebben geleerd een instrument te bespelen. Het resultaat is hartverwarmend. Je leert iets nieuws, je bent trots, doet nieuwe contacten op en hebt vooral veel plezier. Kan je dit ook toepassen in zorglocaties? Vast wel. Samen muziek maken is magic.

werksessie
13:00-14:15

SamenKracht.nu: ertoe doen en van betekenis zijn

Gezien worden, je erkend voelen en iets kunnen betekenen voor een ander, dat is de essentie van SamenKracht. Aan de hand van zelf gekozen thema’s over de kwaliteit van leven - zoals sociale contacten, lichaam en geest, materiële situatie, waarden en inspiratie - geven ouderen in ‘ateliers’ antwoorden op vragen op gebied van meedoen en ertoe doen. Zo raak je geïnspireerd over prettig en waardig oud worden in deze tijd.

werksessie
13:00-14:15

Oud geleerd, jong gedaan

Oud Geleerd Jong Gedaan verovert gaandeweg Nederland en komt nu voor het eerst naar Friesland, Groningen en Drenthe. Jonge studenten geven lezingen over hun vakgebied aan ouderen en reken maar dat hen het vuur aan de schenen wordt gelegd door hun toehoorders. De tijd dat ouderen alleen bingo willen is echt voorbij. Ben je als welzijns- of zorgorganisatie op zoek naar interessant aanbod voor ouderen? Dan ben je hier aan het goede adres.

werksessie
13:00-14:15

Gezond Natuur Wandelen

Buiten zijn is altijd fijn. Een goed gesprek gaat vaak beter als je iets doet. Dus is Gezond Natuur Wandelen wandelingen gaan organiseren, met onderweg een praatje met je nieuwe kennissen en weetjes over de natuur. Wil je het ook eens meemaken? Dat kan. Je gaat samen de deur uit naar de Prinsentuin, het prachtige stadspark van Leeuwarden.

werksessie
13:00-14:15

Serious gaming

In Oost Nederland is Hanny ter Doest een begrip. Ze toverde een oud gymnastieklokaal om tot een moderne ontmoetingsplaats voor ouderen waar alles draait om beweging, aangejaagd door gaming. Gamenastieken, noemt Hanny dat. Heb je een dorpshuis en wil je er meer mee, heb je als gemeente een pand over en weet je geen bestemming, ben je game ontwikkelaar en wil je je markt vergroten? Dit is je kans. Gaming is een prachtige aanleiding om ouderen én in beweging te krijgen én nieuwe ontmoeting mogelijk te maken.

werksessie
13:00-14:15

Studiekringen

Een ongedwongen manier om de hersenen te activeren en eenzaamheid te voorkomen, dat is een studiekring. Een vaste groep van 10 tot 15 senioren die eens per week of twee bij elkaar komt. Geschikt voor mensen - ook met een fysieke beperking - die samen nieuwe dingen willen ontdekken en die met elkaar kennis willen uitwisselen.

werksessie
13:00-14:15

Ouderen thuis in deze tijd

Wat gebeurt er toch dat ‘ouderen’ en ‘eenzaamheid’ vaak in één adem worden genoemd? Over wie hebben we het eigenlijk als we over ouderen spreken? En hoe komt het dat jongere generaties minder graag met ouderen omgaan? Onder de naam ‘Thuis in deze tijd’ zijn de ouderenfondsen Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo op zoek naar antwoorden op deze vragen. Kan het zijn dat juist het gebrek aan acceptatie van ouderdom eenzaamheid in de hand werkt?

werksessie
13:00-14:15

Aanpak Eenzaamheid Leeuwarden

Er bij horen, er toe doen, je passie kunnen delen of mensen ontmoeten. De gemeente Leeuwarden wil bijdragen aan dit gevoel van essentie bij haar inwoners. Vanuit energie, eenvoud en vertrouwen. De vraag is hoe we elkaar vanuit een gezamenlijke ambitie kunnen versterken. Voel je je aangesproken en heb je hier zin in? Kom dan langs bij deze werksessie en doe mee om kort en krachtig onze ambitie neer te zetten. Vraaggericht en niet aanbod gericht.

werksessie
13:00-14:15

Anders kijken naar eenzaamheid

Eenzaamheid is een gelaagd gegeven. Niemand wil als eenzaam te boek staan. En als je hulp wil bieden, weet je vaak niet goed hoe. Als je de cijfers rondom eenzaamheid ziet in Friesland schrik je. Het Talma Lectoraat kent de cijfers, doet onderzoek en biedt workshops aan om in gesprek te gaan met eenzame ouderen. Docent- onderzoekers Richtje Boomsma en Ieta Berghuis vertellen hoe dan.

werksessie
13:00-14:15

In je Uppie

In je Uppie is een laagdrempelig en ontroerend themagesprek voor ouderen over schurende thema’s. Ouderen spreken zich vaak voor het eerst uit over indringende ervaringen in hun leven, laten hun gevoel zien en ontdekken dat dat niet alleen verbindend maar ook bemoedigend werkt. Je voelt je niet meer zo allenig.

werksessie